Kijárási korlátozások enyhítése

A pénteki Magyar Közlönyben részletesen szerepelnek a kijárási korlátozások lazításának következő fázisára vonatkozó szabályok.

Ezek az enyhítések már Pest megyére is érvényesek, de Budapestre még nem, a fővárosról szombaton születik döntés. A pénteken megjelent Magyar Közlönyben részletezik az alábbiakat:

A vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések

Ezek belső (zárt) részében – így különösen az étteremben, a kávézóban, a cukrászdában, a büfében, a presszóban – a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása az alábbiak szerint – megengedett:

az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni, és
a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.

A szabadtéren lévő játszótér nyitva tarthat és látogatható.

A szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. Az itteni vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak.

A családi rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

2020. június 1. napjától a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt. Közben a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező.
Ugyanekkortól a házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható.
A rendelet tartalmazza még, hogy a települési önkormányzat polgármestere – mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hatáskörének gyakorlója, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján –, hogy

a vendéglátóhelyek közterület-használatának elősegítésére, akár a rendelkezésre bocsájtott közterületek méretének növelésével, intézkedést tegyen.

Az újabb enyhítő intézkedések május 18-án, hétfőn lépnek hatályba.

Forrás infostart.hu