Friss számok: Több mint 50 ezer gyermek éhezik, több mint 500 ezer gyermek nélkülöz Magyarországon!

A téli szünet vége sokaknak jelenti azt, hogy legalább hétköznap rendszeresen meleg ételhez jutnak. 40-50 ezer gyerek éhezik ma Magyarországon – írja a szocio.atlatszo.hu a KSH adataira hivatkozva.

Ma Magyarországon 4-500 ezer gyermek nem jut elegendő mennyiségű és minőségű ételhez, 40-50 ezer pedig szó szerint éhezik. Mindez hatalmas arány annak fényében, hogy jelenleg hazánkban 1,4 millió 15 év alatti gyermek él.

A KSH adatai szerint a 7 évesnél fiatalabb gyermekek 42 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

A nélkülöző családok általában az uzsorakölcsönök miatt kerülnek ördögi spirálba, emellett pedig a gyermekvédelem sem könnyíti meg a dolgukat: sokan tartanak otthon „mutatóba” egy üveg olajat, valamennyi lisztet és száraztésztát, ám azokhoz nem szabad nyúlni, csak azért vannak, hogy ellenőrzéskor lássa a gyámhatóság, és ne emeljék ki kapásból a gyerekeket – mutat rá L. Ritók Nóra, a szegények megsegítésével foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

A családok többsége úgynevezett „kríziséhező”, tehát időszakosan, rendszerint a hónap végéhez közeledve fogy el az ennivaló az asztalról.

Hó elején még van mit enni, de jellemzően ilyenkor is olcsó, fehérjében szegény, szénhidrátdús fogásokat vesznek magukhoz: kenyeret, tésztát, burgonyát.

Ezekben a családokban elvétve kerül az asztalra hús vagy gyümölcs, így fordulhat elő, hogy a gyerek, hiába nem eszik eleget, az egyoldalú táplálkozás miatt mégis túlsúlyos.
Néhány hónappal ezelőtt az RTL Klub készített összeállítást a nehéz helyzetben lévők életéről.

Ezek a családok havi 80-100 ezer forint körüli összegből próbálnak eltartani több gyermeket, ami gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás.

Van, aki nem szégyell segítséget kérni, de olyan is akadt, aki nem merte az arcát adni az interjúhoz, mivel fél attól, hogy ha a hatóságok tudomást szereznek szorult helyzetéről, azonnal elveszik tőle a gyermekeit.

Szerző. Rubóczki Tamás

olkt.hu

Forrás szocio.atlatszo.hu

Mi a véleményed a cikkről? Szólj hozzá!

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.